6 начина да познаете истинската коприна!

6 начина да познаете истинската коприна!

14 януари 2017
  • Сподели:

Със сигурност, когато чуете думата „коприна“ в съзнанието Ви се появяват силни образи! Щастието да притежавате дреха или аксесоар от истинска коприна струва скъпо и поради тази причина, когато инвестирате доста средства трябва да бъдете 100 % сигурни, че плащате за чиста коприна.  Как да я различите от синтетичната? Не се притеснявайте не е никак трудно. Подбрали сме 6 изключително бързи и ефективни начина, които се надяваме да Ви помогнат при избора на чиста коприна.

  1. Допир тест. Това е най-бързият и най-лесният тест, който можете да го направите, непосредствено преди да закупите коприната – просто я разтъркайте с пръсти. Ако почувствате топлина при самото триене – коприната е истинска. С изкуствена коприна, не е възможно да изпитате топлината при триене. И още нещо много важно, естествената коприна „скърца“ по начин, подобен на ходенето по пресен сняг. Ако знаете как „скърца“ пресният сняг, то лесно ще разберете какво имаме предвид.
  2. Тест с пръстен. Ако коприната, която планирате да купите не е много тежка, този тест е перфектен! Просто хванете единия край на коприната и я прекарайте през пръстена. Ако коприната е истинска няма да изпитате затруднения при ваденето й от пръстена, тъй като тя е гъвкава и гладка. С изкуствената коприна би било почти невъзможно да се справите.
  3. Имайте предвид цената. Разбира се, истинската коприна е почти десет пъти по-скъпа от синтетичната коприна, която понякога е на много по-висока цена и изглежда като истинска за едно необучен око, но като цяло ниската цена е много добър показател за нейното лошо качество.
  4. Обърнете внимание на ръба. Ръчно тъканата коприна може да се похвали с уникалност. По ръба ще видите доста забележими неравномерности. Но не се притеснявайте, защото тези несъвършенства са това, което отличава коприната. Машинно тъканата коприна изглежда перфектно, въпреки че понякога леки несъвършенства са умишлено включени, така че да изглежда коприната като естествена.
  5. Тест с горене. Излишно е да предупреждаваме, че трябва да внимавате с този тест, тъй като сме сигурни, че не искате да запалите магазина :) Но това е може би най-добрият и най-окончателен тест, чрез който можете да установите дали коприната е естествена. Истинската коприна гори с мирис на изгоряла коса, няма пламък, а пепелта която ще се получи трябва да е черена, хрупкава и крехка. При изкуствената коприна е точно обратното - има пламък и миризма на пластмаса. А пепел въобще не се образува.
  6. Не забравяйте, че старото е злато. Колкото по-стара е коприната, толкова по-красива става. С фалшивата коприна се случва обратното - избледнява с времето. Още една добра причина да инвестирате средства за естествена коприна.

Е спете спокойно и бъдете сигурни, че ще получите качествената коприна, която всъщност заслужавате.

Ако пък вече сте готови за следващото си пазаруване на копринени дрехи или аксесоари, то имайте предвид, че нашият екип се старае винаги да поддържа артикули от естествена коприна на световноизвестни италиански марки. Ние вече я тествахме. Ваш ред е.

Очакваме Ви :)